Bebeği sütten kesmek her bebek ya da anne için farklı gelişebilir. Bebek ve anne hazır olduğunda sütten kesme gerçekleşmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bebekler ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile, 6 aydan sonra uygun ek besinler ile 2 yaşına kadar emzirilmelidir. Yenidoğan bebek emzirme ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz ‘’Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?’’ yazımıza göz atabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği süreler anne ve bebek için uygunsa denenebilir. Bebeği sütten kesmekle ilgili yakın çevreye, akrabalara ya da yabancılara aldırış etmemek gerekir.
Bebekler sütten aniden ya da kademeli olarak kesilebilir. Bebeğin sütten aniden kesilmesi hem bebekte duygusal travmalara yol açabilir hem de bedeniniz bu sürece uyum sağlamakta zorlanacağı için göğüste süt birikimine bağlı olarak ağrı, şişlik ya da iltihap oluşumu gözlemlenebilir.
Bebeği sütten kesmek aniden gerçekleştiğinde bebeklerde daha fazla ağlama, anneye yapışma ya da anneden uzaklaşma, gece uyanmalarında artış, ayrılık korkusu, parmak ya da emzik emme, kabızlık, kusma, karın ağrısı, battaniye ya da yastık gibi eşyalara duyulan yeni bağlılık, yeni oluşan ısırma eğilimi gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Önerilen yöntem bebeği sütten kademeli olarak kesilmesidir. Bebeği sütten kesmek için tercihen en az sevilen öğünden başlayarak her 3-5 günde bir, gün içerisindeki bir emzirme seansını eksiltebilirsiniz. Böylece hem anne vücudu hem de bebek için daha sağlıklı ve kolay bir süreç olacaktır. Öğün eksiltmenin yanında emzirme süresini normalin altına indirerek de alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Günde ortalama 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi yaklaşık 4-5 hafta sürer.
Her bebeğin ya da annenin sütten kesme dönemi farklı ilerleyebilir. Bebekler bazen sütten kesilmeye hazır olduklarında bazı belirtiler gösterebilirler. Bu belirtilerden biri de memenizi emmek istememesi ya da kısa sürede doymuş gibi davranmasıdır. Bebekten gelen işaretler yavaş bir şekilde gelir ve fark etmesi anne için zor olabilir. Sürecin kendiliğinden ilerlemesi bebeği sütten kesmek için süreci kolaylaştırabilir. Sayıları çok az da olsa bazı bebekler hiç belirti göstermeden bir anda meme emmeyi bırakır. Aktif olan bebeklerin dikkati daha çabuk dağılacağı için sütten kesilmesi daha kolay olacaktır. Bebeğinizin bu hassas dönemde rahatça hareket edebilmesi için de bebek bezi ve bebek ıslak mendili seçimine dikkat etmeniz gerekir.
Bebeği sütten keserken memede ağrı olmasının sebebi hala süt üretiliyor olmasıdır. Memede biriken süt bir süre daha dışarı atılmadığı için basınç yaratır ve memede ağır sancılara sebep olabilir.
Bebeği sütten kesme sonrasında süt kanallarının kapanması sebebiyle meme ağrısı yaşanabilir. Ağrının geçmesine yardımcı olabilecek bazı önerileri aşağıya ekledik.
Tüm bunlara rağmen göğsünüzdeki ağrı geçmiyorsa mutlaka uzman bir doktora danışın.