Her ebeveyn bebeği için en iyi olanı ister. Bütün yeni doğum yapan annelerin endişesi, biricik bebeklerini doğru ve sağlıklı bir şekilde doyurmaktır. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeğinizin beslenmesine ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Bu süre boyunca bebeğiniz için en sağlıklı besin anne sütüdür.
Emzirme sıklığı ve süresi bebeğinizin kaç aylık olduğuna bağlı olarak değişir. Yenidoğan bebeklerin midesi çok küçüktür, bu sebeple yenidoğan emzirme süresi oldukça kısadır. Anne sütü kolayca sindirilen bir besin olduğundan bebeğinizin küçük midesi çok hızlı dolar ve aynı hızla da boşalır. Beklenenden daha erken doğan bebekler, anne sütünü emerken çok fazla enerji kaybettiğinden emzirme süresi çok daha sıktır. Sık emzirdiğinizi düşünüyor ve bebeğiniz acıktığında biraz zaman geçmesi için bekliyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Unutulmaması gereken nokta, bebeğinizi acıktığı an doyurmanız gerektiğidir. Yenidoğan bebeğinizin emzirme sıklığı kişiden kişiye değişse de gün içinde ortalama 2 saatte bir emzirilmesi gerekmektedir. Yenidoğan bebeklerde emzirme süresi, bebeğinizin harcadığı enerji ve midesinin büyüklüğü gibi kriterler nedeniyle farklılık gösterir.
Bebeğinizin bir memeyi en fazla 15-20 dakika emmesi gerekir. Eğer bebeğiniz hala emmek isterse, diğer meme ile emzirmeye devam etmelisiniz. İlk aydan sonra bebekler doğru ve güçlü bir şekilde emmeyi kavramış olurlar. Böylece bebek emzirme saatleri uzamaya başlar. Mesela 2 aylık bebeğinizin emzirme sıklığı, eğer geceleri kendi uyanmıyorsa 4 saate kadar beklenilebilir bir duruma gelir. Yenidoğan bebeğinizin uykusuyla ilgili detayları “Yenidoğan Bebek Kaç Saat Uyur?” yazımızda bulabilirsiniz. Bebek emzirme sıklığı ise 3. ayın sonunda uzamaya başlar. 6. aydan sonra ek gıdalar sayesinde emzirme sayısı günde 4-5 kereye kadar düşer.
Yenidoğan bebeğiniz ilk nefesini aldıktan en geç yarım saat veya 1 saat sonra onu emzirmelisiniz. Yenidoğan bebek emzirme süresi bebeklerin içgüdüsel olarak yaptığı hareketlere göre değişir. Bütün yeni anneler, ideal bir emzirme süresi olduğunu düşünür fakat yoktur. İdeal emzirme süresi bebeklere göre farklılık gösterir. Bebeğinizin emmek istediğine dair birkaç işaret vardır. Bebeğiniz elini ağzına götürüyor, parmaklarını emiyor, ağzını açıp dilini dışarı çıkarıyor veya kucağınıza aldığınızda meme arıyorsa; bu bebeğinizin emmek istediğini gösterir.
Emzirmek için bebeğinizin ağlamasını beklememeniz gerekir. Yenidoğan bebek acıktığında uyanır, karnını doyurduğunuzda ise rahatça uyur. Eğer uzun bir süre emmeden uyuyorsa bebeğinizi uyandırarak emzirmelisiniz. Aylara göre bebek emzirme saatleri değişir, tıpkı aylara göre bebeğinizin bakımının değiştiği gibi. Yenidoğan bebek bakımıyla ilgili tüm bilmeniz gerekenleri “Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?” yazımızda bulabilirsiniz. Her geçen gün büyüyen bebeğinizin emzirme süreleri de büyüdükçe uzar. 3 aylık bebek emzirme süresi bile ilk haftaya göre oldukça farklılık gösterebilir.
Annelerin aklından asla çıkmaması gereken şey şu ki bebeğiniz her istediğinde onu mutlaka emzirmelisiniz. Bebeğinizin bu dünyadaki ilk ayı, bebek emzirme sıklığı en yüksek olan aydır. 2. ve 3. aylarda bebek memeyi nasıl emeceğini öğrenir ve midesi ilk aya göre büyür. Bebeğin midesi büyüdükçe emzirme sıklığı da buna göre değişir. Bebeğiniz tek seferde daha çok süt aldığı için daha uzun süre acıkmadan uyuyabilir. Emzirme aralıkları da böylece uzamış olur. 6. aydan sonra ek gıdaya geçen bebeğinizin emzirme sıklığı yine değişecektir, emzirme araları daha da uzayabilir. Ancak bebeğinizin gaz, hastalık ve tahriş gibi durumlardan ağlayabileceğini de unutmayın, her ağlamanın acıktığına işaret ettiğini söylemek yanlış olur. Ağlamaya başlayan bebeği emzirmek, normalden daha fazla çaba gerektirir. Ağzına almakta ve yutkunmakta zorluk çekmemesi için bebeğiniz ağlamaya başlamadan önce doyurun, bebeğinizin hareketlerinden acıktığını anlayacaksınızdır.
Sık ve uzun süreli emzirme sizin için kaygı verici bir durum olmamalıdır. İçtikçe sütün biteceği inanışı doğru değildir, aksine bebeğiniz emdikçe vücudunuzdaki süt üretimi artar. Sık emzirilen bebekler aynı sıklıkta altını kirletirler. Bu nedenle bebeğinizin altında her zaman onu rahat ettirecek, uzun süre kuru tutacak yumuşak bir bebek bezi olmalıdır ve bebeğinizin dolabında bebek ıslak mendil stoğu bulunmalıdır.
Emzirmek bir annenin yaşayacağı en güzel duygulardan biridir. Emzirme, bebeğiniz ile aranızdaki ilk duygusal bağın kurulmasına yardımcı olur. Emzirme öncesi bazı hazırlıklar yapmanız gerekir. Öncelikle sakin ve gürültüsüz bir ortamda rahatça oturun. Bebeğinizin tüm vücudunu kendinize dönük olarak tutun ama kollarınızın memenize ulaşmasına engel olmamasına dikkat edin. Emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin burnunun açık olmasına özen gösterin, değilse temizleyin. Emzirmeye başlamak için bebeğinizin başını memenize doğru itmeyin ya da zorlamayın, bu davranışınız onu sinirlendirebilir ve emmeyi reddetmesine neden olabilir. Meme ucunuzdan bir damla süt çıkararak bebeğinizin yanağınıza dokundurun, arama refleksini uyandırarak meme başını bulmasını sağlamış olursunuz. Emzirmeye başlamadan önce elinizin baş ve işaret parmağını kullanarak göğüs halkanızın üst kısmını tutun, diğer parmaklarınızla alttan hafifçe bastırın.
Bebeğiniz emmeye hazır olduğunu belli eder etmez onu emzirin. Emmeye istekli olduğu anı kaçırırsanız bebeğiniz uzunca bir süre isteksizlik duyabilir, buna dikkat edin. Emzirme sürenizi tamamen bebeğinizin isteğine bırakın; gece veya gündüz, istediği her an emzirin. Bebeğinizin iki memenizi de eşit süre boyunca emmesini sağlayın. Emzirmeniz bittiğinde memenizi bebeğinizin ağzından zorlayarak çekmeyin, meme başınızı incitebilirsiniz. Küçük serçe parmağınızı yavaşça ağzının kenarlarından içeri sokarak emme basıncını kesin ve ardından memenizi çekin.
Yenidoğan bebeğiniz, hayatının ilk aylarında zamanının çoğunu uyuyarak geçirir. Zaman geçtikçe uykuya ayırdığı süre azalır, hareketli geçirdiği süre artar. Emzirme saatleri aylara, hatta günlere göre farklılık gösterebilir. Bebeğiniz büyüdükçe harcadığı enerjiyle beraber ihtiyaç duyduğu anne sütü miktarı da artar, bu durum daha fazla süt tüketmesine sebep olur. İlk gün zayıf ve güçsüz olan bebekler, aylar geçtikçe daha güçlü emmeyi öğrenir. İlk ayda emzirme saatleri oldukça sıktır, bu süreçte bebek istediği sürece bekletmeden emzirmelisiniz. Normal şartlarda 1 aylık bebeğinizi uykusundan uyandırmalı ve 2 saatte bir emzirmelisiniz. Ancak erken doğum yapan anneler 2 saatten daha kısa sürelerde de emzirebilir. Bebekler aç olduğunda uyanır ve meme ararlar, buna rağmen eğer 2 saati geçmişse bebeğinizi uyandırarak emzirin. Bebeğiniz uyurken kucağınıza alıp memenizi emmesini sağlayın, içgüdüsel olarak uyanıp emmeye devam edecektir. Bebeğinizi uyandırmak için şu üç yöntemi de deneyebilirsiniz:
Sık sık emzirmenin sütü çoğaltmasının yanında pek çok faydası vardır. İlk aylarda geceleri sıklıkla uyanıp bebeğinizi emzirmeniz gerekse de, 3. ayın sonunda geceleri eğer bebeğiniz uyanmazsa 4-5 saat emzirmeden bekleyebilirsiniz. Yeterince süt içen bebek rahat bir şekilde uykusuna dalar ve güzelce dinlenir.
Bebeğinizi sağlıkla doyurduktan ve güzelce uyuttuktan sonra, neşesi ve keyfi uzun süre yerinde olacaktır. Böylece sizin de gününüz güzel geçecektir!