Yeni bebek sahibi olmuş ebeveynlerin yenidoğan bakımıyla ilgili aklında birçok soru işareti ve endişe olabilir. Ancak başlıca birkaç konu hakkında bilgi edindikten sonra iki üç hafta içerisinde bebeğiniz ve sizin için en uygun düzen oluşacaktır.
Yenidoğan bebek bakımıyla ilgili önemli konuları ayrı başlıklar altında inceledik. Tüm bu yapılması gerekenlerin başında yer alan konu ise bebeğinizin bakımının hijyenik bir ortamda gerçekleştirilmesidir. Ebeveynlerin bütün bu aşamaların öncesinde ve sonrasında ellerini güzel bir şekilde yıkaması oldukça önemlidir.
Bebeğinizin ilk beslenmesi doğumdan sonraki ilk yarım saat ya da bir saat içerisinde yapılabilir. Bebeğin süt isteğine göre emzirme sıklığı değişiklik gösterebilir. Bu süreçte anne sütü dışında su da dahil olmak üzere hiçbir besin verilmemesi önerilir. Anne sütü bebeğinizin ihtiyacı olan tüm enerji, besin ögeleri ve sıvıyı yapısında barındırır ve sindirimi kolaydır. Bu sebeple ilk altı ay içerisinde bebeğinize sadece anne sütü vermeniz tavsiye edilir.
Yenidoğan bebeğiniz günde yaklaşık 12-18 saat arası uyur. Bu uykunun yaklaşık 6 saati gündüz uykusu içerisindedir. Prematüre bebeklerde ise bu süre daha kısa ve düzensiz olabilir. Bebeğiniz yeni doğduğu dönemde gece ve gündüzü ayırt edemez ve yetişkinler gibi gece gündüz algısı yoktur. Ortalama 2-4 saatlik uyku sonrasında uyanabilir. Bu düzen yaklaşık altı ay sonunda oturmaya başlar. Bu süreçte bebeğinizin gece ve gündüz besinlerini farklılaştırarak ve gece daha sessiz, ışıksız bir ortam yaratarak zamanı ayırt etme sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Ek olarak gece ve gündüz uykusunda bebeğinizin içinde rahat olduğu bir bantlı bez kullanmanız gerekir. Uyumadan önce bebeğinize uygun hassas bir bebek şampuanı ile ona banyo yaptırmanız ve bebek yağı ile masaj yapmanız da bebeğinizin daha konforlu bir şekilde uyumasına yardımcı olur.
Yeni doğmuş olan bebeğiniz, cildinde vücut sıcaklığını koruyan yağ dokusu olmadığı için kolayca üşüyebilir. Özellikle banyo sonrasında bebeğinizin teninin iyice kurumaması, ısı kaybına sebep olabilir. Bebeğinizin cildini pamuklu bir havluyla kuruladıktan sonra başka bir pamuklu havlu içerisinde kısa bir süre bekletip oda sıcaklığındaki kıyafetlerinin giydirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca bebeklerin başı da üşüyebildiği için bebeğinizin başını da giydirmeniz onun kolayca ısınması için faydalı olabilir.
Bebeğiniz yeni doğduğunda henüz boyun kasları gelişmediği için onu tutarken baş, boyun ve kalçasından destekleyerek emzirir gibi tutmanız gerekir. Oturtmaya çalışmanız önerilmez.
Bebeğinizin doğumundan sonraki ilk haftalarda emzirme döngüsü düzensiz olabilir. Bebeğiniz her emmek istediğinde onu emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebekler günde 10-12 kez süt emebilir. Hatta ilk altı ay bebeğiniz geceleri de emmek isteyebilir, onu bu zamanlarda da emzirebilirsiniz. Bebeğin mümkün olduğu kadar her iki memeden de eşit sürede emmesi önerilir. Bebeğin meme emme süreleri değişkenlik gösterebilir. Eğer bebeğiniz uzun süre emerse emdiği süt daha yağlı olacağı için daha uzun süre tok kalacaktır.
Bebeğiniz sağlıklı olmasına rağmen çoğunlukla da akşamları çok fazla ve uzun süreli huzursuz olup ağlıyorsa ya da günde 3-4 defa hiç durmadan ağlama krizine giriyorsa bebeğinizin gaz sancısı (kolik) olabilir. Kolik genellikle doğumdan 6 hafta sonra artar, 3 ay sonra ise tamamen bitebilir. Bu süreç geçici olduğu için sakin ve sabırlı olabilmek önemlidir. Ancak normalin dışında ya da farklı sesler çıkararak ağlamalar, yetersiz beslenme, düzensiz soluk alma, anormal hareketler, ishal, kusma, ateş gibi belirtiler de varsa doktorunuza danışmanız önerilir.
Yenidoğan bebeklerin cildi oldukça hassastır. Bu nedenle bebeğinizin cildinde kullanacağınız ürünlerin içeriğine dikkat etmeniz gerekir. Bu tür ürünlerin içeriğinde parfüm, boya, paraben ya da alkol bulunmamasına dikkat etmelisiniz. GOO.N Ekstra Hassas Bebek Bakım Serisi’ndeki ürünler bebeğinizin cilt pH’ı ile uyumludur ve içeriğinde parfüm, boya, paraben, alkol bulunmaz. GOO.N Bebek Bakım Serisi’ni bebeğinizin cildinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bebeğinizin cildinin nem dengesini ayarlamak için cildin kuru olduğunu düşündüğünüz anlarda bebek yağı veya bebek losyonu ile nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Bebeğinizin cildindeki doğal yağların kaybolmaması için ona haftada 2 ya da 3’ten fazla banyo yaptırmamanız tavsiye edilir.
Bebeğinizin gözleri için ekstra bir bakım yapmanıza gerek yoktur. Çapaklanma olması durumunda kaynatıp soğuttuğunuz, suya batırdığınız pamuk ile gözlerindeki çapağı temizleyebilirsiniz. Fazla çapaklanma ya da akıntı gibi durumlarda ise doktorunuza başvurmak faydalı olacaktır.
Bebeğinizin ağız temizliğini temiz bir tülbentle ya da kaynatılıp ılıtılmış gazlı bir bezi suya batırıp iki parmağınıza dolayarak yapabilirsiniz. Bebeğinizin ağız içi mukozasını temizlerken ellerinizin de temiz olması oldukça önemlidir. Bebeğinizin süt dişleri çıkmaya başlayınca her beslenmesinden sonra dişlerinin temizliğinin yapılması tavsiye edilir. Bebeğinizi beslerken kendi kullandığınız çatalı, kaşığı, bardağı vb. kullanmamanız önemlidir. Dişlerin çıktığı dönemlerde şişlik, kaşıntı ya da kızarıklıktan dolayı bebeğiniz huzursuz olabilir. Bebekler için üretilen diş kaşıyıcıları ya da temiz bir parmakla yapılan masaj bebeğinizin rahatsızlığını hafifletebilir. Bebeklerin yaklaşık altıncı ayından sonra biberon kullanmaması önerilir.
Yenidoğan bebeklerde el tırnakları çoğunlukla uzundur ve hızlı uzamaya yatkındır. Bebeğiniz bu dönemde kendi hareketlerini kontrol edemediği için tırnaklarıyla kendine zarar verebilir. Bu sebeple el tırnaklarının haftada bir, ayak tırnaklarının ise ayda bir kesilmesi önerilir. Bebeğinizin tırnakları banyo sonrasında, olduğundan daha yumuşak olacağı için bu zamanlarda kesebilirsiniz. Uyku ya da emzirme sırasında da bebeğiniz gevşemiş bir halde olacağından bu zamanlarda da bebeğinizin tırnaklarını kesebilirsiniz. El tırnaklarını yuvarlak, ayak tırnaklarını düz keserek bebeğinizin ayağında oluşabilecek tırnak batmalarının da önüne geçebilirsiniz. Bebekler için tasarlanmış tırnak makasları size kolaylık sağlayacaktır.
Bebeğiniz ilk aylarında günde 6-8 kez dışkısını ve idrarını yapabilir. Bebeğiniz altına yaptıktan sonra huzursuz hisseder ve genellikle ağlayarak bunu belli eder. Bu dönemde bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerekir. Özellikle beslenme öncesi bebeğinizin altının temiz olması önerilir. Bebeğinizin hassas cildine zarar vermemek için ona uygun, içeriğinde pamuk olan bir bantlı bez kullanabilirsiniz. Bebeğinizin narin cildini besleyen, korunmasına yardımcı olan GOO.N Ekstra Hassas Bebek Bakım Serisi ve 360 derece nefes alan yüzeyiyle bebeğinizin cildine nefes aldıran GOO.N Premium Soft Bant Bez, bu süreçte yardımcınız olacaktır. Bebeğinizin altındaki kirli bezin uzun süre kalması bebeğinizin cildinde tahriş ya da pişik oluşumuna sebep olabilir. GOO.N Külot Bez çeşitlerinde yer alan ıslaklık göstergesi özelliğiyle bebeğinizin bez değiştirme zamanının gelip gelmediğini kolayca anlayabilirsiniz. Bez değiştirmeyle ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ‘’Yenidoğan Bebek Bezi Nasıl Seçilir?’’ ve ‘’Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?’’ yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Bebeğinize yapacağınız masaj hem bebeğinizi rahatlatacak hem de aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bebeğinizin cildine bebek yağı veya bebek losyonu sürerken nazik dokunuşlarla bastırmadan masaj yapabilirsiniz. GOO.N Bebek Bakım Serisi’nde yer alan GOO.N Bebek Losyonu veya GOO.N Bebek Yağı, içeriğindeki cildi koruyan Allantoin ve doğal zeytinyağı sayesinde bebeğinizin hassas cildini korumanıza ve beslemenize yardımcı olur. Bebeğinize masaj yaparken bu ürünleri kullanabilirsiniz.
Kaynaklar
https://sagligim.gov.tr/bebek-sagligi/yenidogan-agiz-bakimi.html
https://medipol.com.tr/bilgi-kosesi/bunlari-biliyor-musunuz/yenidogan-bebek-bakimi
https://www.florence.com.tr/yenidogan-bakimi
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
http://suleymannazoglu.com/kategori-47-yenidogan-bebek-bakimi-beslenmesi
https://www.guven.com.tr/saglik-rehberi/yenidogan-bakimi