Bebek bekleyen anne ve babaların yapması gereken çok fazla hazırlık ve akıllarında birçok soru işareti bulunmaktadır. Ancak bunların arasında öyle bir konu var ki bebeğinizin hayatının tamamında onunla olacak. Evet, bebeğinizin ismi… Eğer önceden bebeğinizin ismi için karar verdiyseniz ya da aklınızda birkaç isim varsa bu sizin için çok da zor bir süreç olmayacaktır. Fakat aklınızda isim yoksa ve bu konuda kafanız karışıksa bu yazımız size yardımcı olabilir.
– Çok Uzun İsimler
– Şapkalı Harf İçeren İsimler
– Teknoloji Çağına Uyumluluk
– Dönemin Trend İsimleri
– Soyadıyla Uyumluluk
– İsmin Anlamı
– İsmin Telaffuzu
– Her Yaşa Uyum Sağlaması
-Bebeğinizin ismini koyarken çok uzun isimler tercih etmeniz sınırlı karakter kutucuğu bulunan bazı resmi evraklarda ona sorun yaratabilir. Özellikle de bebeğinizin soyadı uzun olacaksa, tercihinizi kısa isimlerden yana yapmanız bebeğinize ileride kolaylık sağlayabilir.
-Bebeğinizin ismini koyarken seçiminizi şapkalı harf içeren isimlerden yana yapmanız telaffuzda ya da yazımda çocuğunuzun zorluk yaşamasına sebep olabilir.
-Teknoloji çağının içerisinde doğacak olan bebeğinizin ismine karar verirken tüm dünyada sorun yaşamadan ismini kullanabilmesi, kolayca mail adresi alması gibi durumları göz önünde bulundurabilirsiniz. Bunun için içerisinde ‘’ç, ğ, ı, ö, ş, ü’’ harfleri bulunmayan isimler tercih edebilirsiniz.
-Her dönem farklı isimler popüler olur. Bu popüler isimler arasında çok beğendiğiniz isimler de olabilir. Ancak o isimlerden birini bebeğinize vermeden önce bazı durumları düşünmekte fayda var. O yıllarda trend olan isimler, o yıllarda doğan bebekler için oldukça sık tercih edilir ve bebeğinizin yaşıtlarıyla birlikte olacağı ortamlarda isim benzerlikleri sebebiyle karışıklık yaşanabilir. Ek olarak belli bir dönemde çok popüler olan isimler ileride popülerliğini tamamen kaybedebilir.
-Bebeğinize isim seçerken isim alternatiflerini tek başına değerlendirmek yerine bebeğinizin sahip olacağı soyadıyla birlikte değerlendirebilirsiniz. Örneğin soyadınız ünlü bir harf ile başlıyorsa bebeğinizin ismini, son harfi ünsüz olan isimlerden seçtiğinizde, ulamadan dolayı isim söylendiğinde kulağa güzel gelebilir. Eğer soyadınızın tüm ünlü harfleri ince ya da kalınsa bebeğinizin ismini de içerisindeki bütün ünlü harfler ince ya da kalın olacak şekilde seçerek soyadıyla isim arasında uyumluluk yakalayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin ismine karar verirken soyadınızın ilk iki harfiyle tercih edeceğiniz ismin ilk iki harfinin aynı olması, bebeğinizin adı ve soyadı birlikte söylendiğinde hoş bir uyum yakalayabilir. Benzer mantıkla soyadınızın son iki harfiyle bebeğinizin isminin son iki harfi de aynı olabilir. Bu şekilde aralarındaki kafiye sayesinde isim ve soyadı birlikte duyulduğunda hem kulağa hoş gelebilir hem de akılda kalıcı olabilir.
-Ek olarak oldukça yaygın bir soyadına sahipseniz isim seçiminizi ender tercih edilen isimler arasından yapabilirsiniz. Böylece ileride yaşanabilecek ad ve soyad benzerliklerini azaltmış olursunuz.
-Seçim yaparken ismin okunuşunu çok beğendiğiniz için vermek istediğiniz isimler olabilir. Ama karar vermeden önce düşündüğünüz ismin anlamına bakmakta yarar var. Bazı isimler okunurken kulağa hoş gelse de kelimenin anlamı olumsuz olabilir. Hatta aklınızdaki ismin farklı dillerdeki anlamlarına da bakabilirsiniz. Türkçe anlamını beğendiğiniz bir isim herhangi bir dilde farklı bir anlama sahip olabilir.
-Bebeğinize isim seçerken telaffuzu kolay olan isimleri tercih edebilirsiniz. Böylece bebeğiniz sonraki yıllarda insanlarla tanışırken daha akıcı ve anlaşılır bir diyalog kuracaktır. Bazı isimler birbirine okunuş olarak çok benzer, aralarında bir ya da iki tane harf farklılığı vardır. Bu durumda insanlar ismi yanlış anlayabilir ya da yanlış hatırlayabilir. İsme karar verirken bu detayları aklınızda tutabilirsiniz.
Bazı isimler, akla yaşça büyük kişileri bazıları ise belki de son dönemlerde daha sık tercih edildiği için daha genç kişileri akla getirebilir. Bebeğinizin de ismini seçerken o ismi her yaşında nasıl kullanacağını hayal edebilirsiniz. ‘’Anaokulundaki bir çocuğa bu isim uygun olur mu?’’, ‘’25 yaşındaki bir kadında bu isim kulağa nasıl geliyor?’’ ya da ‘’80 yaşındayken bu isim nasıl duyuluyor?’’ gibi sorular sorarak elinizdeki isimler arasından eleme yapabilirsiniz.
Aden: Cennet bahçesi
Alin: Kibar
Arya: Operalarda solistlerden birinin orkestra eşliğinde söylediği parça
Almina: Kırmızı, kızıl renkler
Arden: Işıl ışıl, parlayan
Ayliz: Ay parıltısı, cennette bir bahçe
Ayza: Ay gibi güzel yüze sahip olan kız
Birce: Tek ve benzersiz gül
Deren: Derleyen, toparlayan
Elis: Güzel kokulu çiçek
Elvin: Cennet çiçeği
Eva: Yaratılan ilk kadın
Ferah: İç açıcı, aydınlık
Feza: Gökyüzü, uzay
Feray: Aydınlık, parlak ay
Gülin: Gülden gelen güzellik
Gece: Gün batımından gün ağarmasına kadar geçen süre
Gülseli: Gül yağmuru
Kumsal: Denize girilebilen kumluk alan
Karmen: Parlak kırmızı
Kayla: Kötülükten uzak
Kayra: Yüksek birinden gelen iyilik, lütuf
Lal: Koyu kırmızı, parlak renk
Lavin: Heyelan, çığ, temiz, saf
Loya: Tatlı olan
Leyan: Parlayan
Lina: Cennet bahçesinde meyve
Lila: Açık eflatun
Meyra: Parıldayan ışık, yükseliş
Nefes: Soluk
Neva: Ses, ahenk
Özde: Kişinin benliği
Pera: Öte
Parla: Işık saçma
Pırıl: Çok parlak
Peren: Ülker yıldızı
Selis: Akıcı, uyumlu, yumuşak
Tamay: Dolunay
Tara: Yıldız, sahur vakti doğan kız çocuk
Vera: Gül çiçeği
Vira: Sürekli
Yankı: Ses yansıması
Zeren: Anlayışlı
Kaynaklar
https://www.gebe.com/bebeginize-isim-secerken-dogru-ismi-secmenin-puf-noktalari
https://www.cocukludunya.com
https://www.isimbulutu.com/
https://www.ismininanlaminedirx.com/
https://budizzz.com/pages/kiz-isimleri-ve-anlamlari