Bebeğiniz doğumdan sonra anne karnı içerisindeki ideal ortamı terk ettiğinde, vücudunun kendi kendine yerine getiremediği ihtiyaçlarını sağlamak ebeveynlerinin görevidir. Bebeklerin bu ihtiyaçları arasında vücut sıcaklığının kontrol altında tutulması da vardır. Bebeklerin cilt altı dokusu yeni doğduklarında henüz gerekli kalınlığa erişmediği için vücut ısısını uzun süre koruyamaz. Kıyafetsiz ya da soğuk ortamda kaldıklarında vücut sıcaklığı kolayca düşebilir. Bununla beraber ter bezleri yeterince gelişmediğinden, vücut sıcaklıklarının yükselmesi durumunda terleyemedikleri için vücut ısıları normalin üzerinde bir seviyeye yükselebilir. Isının fazla olması durumunda bebeğinizin burnunda nemli kalması gereken bölgeler kuruyabilir ve bebeğiniz mikroplara daha duyarlı bir hale gelebilir. Bu sebeple yenidoğan bebeğinizin, bebek odası sıcaklığı önemlidir. Beklenen zamanda doğan bebekler için olması gereken oda sıcaklığı 22-24 ˚C, erken doğum ile dünyaya gelmiş bebekler için oda sıcaklığı 24-26 ˚C olabilir. Prematüre bebekler üşüdüklerinde enerjilerinin çoğunu kendilerini ısıtmak için kullanacakları için büyüme hızı yavaşlayabilir. Gece sıcaklığı gündüz sıcaklığına göre 1 derece düşük olabilir. Güneye bakan odaların sıcaklığı yazları çok daha yüksek olacağından bebeğiniz için tercih etmeyebilirsiniz. Oda sıcaklığını daha kolay bir şekilde takip etmek için oda termometresi edinebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin bezini ya da kıyafetlerini değiştirirken malzemeleri önceden hazırlayıp oda sıcaklığını kısa süreliğine arttırabilirsiniz. Ek olarak bebeğinizin odasını düzenli olarak havalandırmanız, odasında toz tutacak eşya ya da oyuncaklar bulundurmamanız ve son olarak da bebek odasını sigara dumanından tamamen izole etmeniz tavsiye edilir.
Bebekler için ideal oda sıcaklığı 22-24 ˚C aralığındadır. Bebeğinizin doğumundan bir ay sonrasında ise sıcaklık 21-22 ˚C aralığında olabilir. Geceleri oda sıcaklığı 1 derece daha düşük olabilir. Oda sıcaklığı normalin üzerinde olursa odadaki nem oranı, olması gerekenin altında olur ve hava kurur. Kurumuş ve sıcak havayı soluyan bebeklerin solunum yolları bundan etkilenebilir. Bebeğiniz burun tıkanıklığı gibi problemler yaşayabilir. Bu sorun da onun rahat bir şekilde uyumasına engel olarak uyku düzenini bozabilir. Bebeğiniz terlediği için hasta olma olasılığı yükselir. Oda sıcaklığının normalin üzerinde olması bebeğinizin uykusunun da daha fazla gelmesine sebep olabilir. Bebeğiniz daha fazla uyuduğunda ise beslenme, banyo gibi birçok rutininiz aksayabilir. Bebeğinizin oda sıcaklığının olması gerekenin altında olması durumunda ise bebeğinizin gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Bebeğiniz üşüdüğü için huzurlu bir şekilde uyuyamaz ve uyku düzeni bozulabilir. Bununla birlikte beslenme düzeni gibi birçok rutininiz de bozulabilir. Sıcaklığı takip etmek için oda termometresi edinmeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ek olarak bebeğinizin odasındaki nem oranı da oldukça önemlidir. Ortalama %50 oranında olması tavsiye edilir. %60’ın üzerine çıkması ya da %40’ın altına inmesi önerilmez. Bebeğinizin bulunduğu odadaki hava fazlasıyla kuruysa radyatörün üzerine su dolu bir kap koymanız ya da temiz su ile ıslattığınız bir havluyu koymanız, odadaki nem oranını artırabilir. Nem oranının yüksek olması durumunda bebeğiniz odada değilken camı açarak odayı kısa süreliğine havalandırabilirsiniz. Nemden bağımsız olarak da bebeğinizin odasını günlük olarak 5 dakikalığına, bebeğiniz başka bir odadayken havalandırmanız, içerideki havanın temizlenmesine yardımcı olabilir. İdeal nem kontrolünü sağlamak için nem ölçen cihazlardan faydalanabilirsiniz. Buhar cihazlarının kullanımında odada aşırı nem ya da küflenme sorunları ortaya çıkabilir. Bu tarz aletlerin kullanımında da dikkatli olmakta fayda var.
Kış aylarında bebek odalarının sıcaklığına daha çok özen göstermek gerekir. Odanın sıcaklığını ayarlarken binanın yalıtım durumunu da göz önüne alabilirsiniz. Bebeğiniz yeni doğduysa oda sıcaklığını 22-24 ˚C aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Sonrasında ise oda sıcaklığı 21-23 ˚C aralığında olabilir. Bebeğinizin vücut sıcaklığını takip ederek ek olarak pamuklu bir penye giydirebilirsiniz.
Yaz mevsiminde hava sıcak olduğu için bebeğinizin vücut sıcaklığının fazla yükseleceğini düşünebilirsiniz. Fakat evin içerisini fazla soğutmak, bebeğiniz için doğru olmayabilir. Dışarıdaki sıcaklığın 8-10 ˚C daha düşüğü idealdir, çocuk odaları ise bu sıcaklıktan birkaç derece daha yukarıda olabilir. Örneğin, dışarıdaki sıcaklık 32 ˚C ise odanın sıcaklığı 22-24 ˚C aralığında olabilir. Emin olmak için oda sıcaklığı bu seviyedeyken bebeğinizin sıcaklığını dijital termometre yardımıyla ölçerek daha net sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bebeğiniz anne karnı içerisindeyken sıcaklık başta olmak üzere birçok konuda korunaklı bir alandaydı. Doğduktan sonra ise geçiş yaptığı yeni ortamdan kolayca etkilenebilir. Bu sebeple bebeğin vücut sıcaklığını kontrol altında tutmak, ebeveynlerin sorumluluğundadır. Bebeğiniz üşümesin diye onu kat kat giydirmek ya da terlememesi için ince giydirmek çözüm olmayabilir. Önemli olan bebeğinizin vücudunun ideal sıcaklıkta olmasıdır. Bebeğinizin ideal sıcaklığı 36-37 ˚C aralığında değişiklik gösterebilir. 36 ˚C’nin altına düşmesi bebeğinizin üşüdüğünü gösterir. Bebeğinizin elleri ve ayakları vücudunun uç kısımlarında kaldığı için bu bölgeler soğuk olabilir. Ama bebeğinizin ense ve göğüs bölgesini parmağınızla kontrol ettiğinizde normalin altında bir sıcaklık hissediyorsanız bebeğiniz üşüyor olabilir. Yenidoğan bebeklerde ise zaman zaman titreme refleksi bulunur. Fakat bu durum bebeğinizin üşüdüğünü kanıtlamaz. Elbette bunu öğrenmenin en garanti yolu termometre kullanmaktır. Dijital termometre kullanmanız, sonucu daha net görmenizi sağlayacaktır.
KAYNAKLAR
https://www.weebaby.com.tr/merak-ettikleriniz/bebek-bakimi/bebeklerin-bulundugu-odalarda-ideal-sicaklik-ne-olmalidir-
https://www.anadolusaglik.org/blog/bebek-usumesine-karsi-onlemler
https://drbaby.com.tr/bebek-oda-sicakligi-kac-derece-olmali-20-tr
https://drertugrulguler.com/bebek-odasi-hazirlarken-dikkat
https://www.gebe.com/bebekler-icin-oda-sicakligi-ve-nem-orani-kac-olmali
https://www.drpercembosnali.com/blog/yenidogan/premature-bebekler/